![](/media/lib/72/witamina-c-7dbc60e2103710f78f76102a40faa7ff.jpg)
A kwaśnego nie znaleźli...
5 września 2011, 10:16W mózgach myszy odkryto obszary odpowiadające wszystkim smakom poza kwaśnym. Dr Nicholas Ryba z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia wyjaśnia, że pamiętając o wzorcu obowiązującym w odniesieniu do języka, że jedna komórka to jeden smak, naukowcy zastanawiali się, czy smaki są też osobno reprezentowane w obrębie kory. Okazało się, że tak.
![](/media/lib/92/n-oliwa-z-oliwek-6e0df0caadc9f4364833be10ea7d87ab.jpg)
Smażenie na oliwie i oleju słonecznikowym nie szkodzi sercu?
25 stycznia 2012, 10:11Jedzenie smażonych pokarmów nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej czy przedwczesnego zgonu, jeśli używa się do tego oliwy lub oleju słonecznikowego - przekonują naukowcy z Autonomicznego Uniwersytetu w Madrycie.
![](/media/lib/116/n-strzykawka-ebb395b3261ffc27e8af670242b24479.jpg)
Zastrzyk bez igły
25 maja 2012, 05:43Naukowcy z MIT, pracujący pod kierunkiem profesora Iana Huntera, stworzyli ulepszoną strzykawkę bezigłową. Catherine Hogan wyjaśnia, że dostępne na rynku urządzenia, zwłaszcza te z mechanizmem sprężynowym, działają na zasadzie "wszystko albo nic"
![](/media/lib/111/n-rak-piersi-4be0153bf6db62748885f14eebf7fffa.jpg)
Spór o profilaktyczne badania mammograficzne
22 listopada 2012, 18:40W New England Journal of Medicine ukazał się artykuł, którego autorzy twierdzą, że rutynowe używanie mammografów do badania zdrowych osób, powoduje, iż olbrzymia liczba kobiet jest niepotrzebnie leczona w związku z guzami, które nigdy nie dałyby objawów.
![](/media/lib/160/n-plyta-2282ce594c0578c1dfde21271415e9b4.jpg)
Laserowy mikroskop skaningowy z napędu DVD
10 maja 2013, 06:34Choć odtwarzacze DVD zostały wyparte przez media strumieniowe i pamięci USB, nadal można spożytkować ich tanie napędy optyczne. Aman Russom ze Szkoły Biotechnologii Królewskiego Instytutu Technologii w Sztokholmie wykazał bowiem, że przydają się podczas wykrywania zakażenia wirusem HIV czy badania DNA.
Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.
![](/media/lib/102/n-zanieczyszczenia-bfba9d07b8aaf56017554c71e2e21f61.jpg)
W 2012 r. zanieczyszczenie powietrza zabiło na świecie 7 mln osób
26 marca 2014, 12:26Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że w 2012 r. z powodu zanieczyszczenia powietrza zmarło 7 mln osób. Podczas analiz uwzględniono m.in. dane satelitarne, z monitoringu naziemnego i modeli przemieszczania się zanieczyszczeń.
![Wirus Ebola© Centers for Disease Control and Prevention](/media/lib/164/n-1200999719_101597-9a717b5766079b12a117f418d0413478.jpeg)
Transfuzja w walce z Ebolą
8 września 2014, 12:37Eksperci z WHO uznali, że obecnie najskuteczniejszym sposobem leczenia gorączki krwotocznej wywołanej wirusem Ebola są transfuzje krwi od osób, które w przeszłości były zarażone. To, zdaniem specjalistów, najlepsza z dotychczasowych eksperymentalnych terapii.
![](/media/lib/212/n-teiksobaktyna-5680e22b6086eb2eecd4cbf46b24aed2.jpg)
Obiecujący antybiotyk z gleby
8 stycznia 2015, 12:01W glebie na łące w stanie Maine znaleziono antybiotyk zdolny do zabicia antybiotykoopornych bakterii. Wstępne testy wykazały, że bakteriom będzie trudno zyskać oporność na nowy środek.
![](/media/lib/220/n-termos-abf21d45445542e880d9d826c30cc3b0.jpg)
Zatrzymać zimno
11 czerwca 2015, 08:42Nowatorski termos, który utrzymuje niską temperaturę napoju nawet trzykrotnie dłużej niż obecne na rynku pojemniki, opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej. Zimny napój wytrzymuje w nim nawet kilkanaście godzin, a przechowywane w nim soki czy alkohole dłużej zachowują walory smakowe.